עו״ד לורה רבינוביץ׳, שותפה בחברת עורכי הדין גרינברג טראוריג (GT) מניו יורק, מתמחה בייעוץ לחברות בייצור, יבוא ויצוא גלובלי, אסטרטגיות שרשרת אספקה והפחתת חשיפה למכסים. בראיון ייחודי איתה עו״ד רבינוביץ׳ חושפת את האתגרים המרכזיים העומדים בפני יבואנים ישראלים בשוק האמריקאי. לדבריה, האקלים המורכב שהיבואנים הישראלים נתקלים בו בארה״ב כולל סוגיות של עבודה בכפייה ורגולציות סביבתיות משתנות, ומציעה דרכים להתמודדות עם אתגרים אלו בצורה הטובה ביותר.
מהו הנושא הדחוף ביותר עבור יבואנים ישראלים בארה״ב כיום?
עו״ד רבינוביץ׳: ״חוק מניעת עבודת כפייה של אויגורים(Uyghurs) לשנת 2022 הוא כיום הדאגה הגדולה ביותר שלנו. חוק זה מאפשר לרשויות המכס בארה״ב לעכב סחורה החשודה כמיוצרת בעבודת כפייה של אויגורים במחוז שינג׳יאנג שבסין. הדבר משפיע על כל חברה שיש לה אפילו קשר קטן לאזור זה בשרשרת האספקה שלה. יבואנים ישראלים צריכים להחזיק בראייה מלאה של שרשרת האספקה שלהם כדי להימנע מעיכובים פוטנציאליים״.
כיצד חברות יכולות להגן על עצמן?
עו״ד רבינוביץ׳: ״תיעוד הוא המפתח. על חברות להחזיק בהסכמי רכישה ובקודי התנהגות לספקים שיגנו עליהן מפני סיכון לעיכוב סחורה. בנוסף, עליהן להחזיק במסמכים המתאימים כדי לשחרר סחורה מעוכבת. מומלץ לבצע הערכות סיכון, במיוחד עבור מוצרים שנחשבים בסיכון גבוה ושלעיתים קרובות קשורים למחוז שינג׳יאנג, כמו בגדי כותנה, פוליסיליקון, אלקטרוניקה ומוצרי עגבניות״.
האם ישנן בעיות מכס נוספות שכדאי להיות מודעים להן?
עו״ד רבינוביץ׳: ״כן, המכס בגובה 25% על כל המוצרים שמקורם בסין עדיין בתוקף וסביר להניח שימשיך - והוא גבוה יותר עבור מוצרים מסוימים כמו רכבים חשמליים. ישנם גם מכסים נוספים על פלדה, אלומיניום ומוצרים סולאריים ממדינות שונות, כולל מכסים נגד היצף. בנוגע למוצרים רב-רכיביים, עסקים ישראליים צריכים להיות מודעים היטב לתווית ארץ המקור הסופית, שכן היא תקבע אילו מכסים הם יהיו חייבים לשלם עם הגעת המוצרים לארצות הברית״.
כיצד רגולציות סביבתיות משפיעות על יבואנים?
עו״ד רבינוביץ׳: ״רגולציות בתחום ה-ESG (סביבה, חברה וממשל) מתפתחות במהירות. נושא מרכזי כיום הוא PFAS (חומרים פוליפלואורו-אלקיליים) - סוג של פלסטיק הנמצא בשימוש רחב. מדינות רבות בארצות הברית מחייבות דיווח או מגבילות את רמות ה-PFAS המותרות למכירה בשטחן, דבר המצריך ידע מפורט על שרשרת האספקה״.
האם המתיחות בים האדום השפיעה על שרשראות האספקה?
עו״ד רבינוביץ׳: ״בהחלט. בשילוב עם מכסים גבוהים, זה הפך את תופעת ה-near-shoring לאטרקטיבית יותר. חברות מסוימות יכולות להעביר את הייצור קרוב יותר לשווקי היעד שלהן, כאשר מקסיקו מהווה בחירה פופולרית לשוק האמריקאי״.
האם יש רגולציות באופק שיבואנים ישראלים צריכים להתכונן להן?
עו״ד רבינוביץ׳: ״קליפורניה העבירה חוק המורה על כך שאריזות חד-פעמיות למוצרים צרכניים יהיו 100% ניתנות למחזור. זה ישפיע על כל היבואנים הישראלים שמוכרים בארצות הברית, שכן מוצריהם צפויים להגיע לקליפורניה״.
מהי עצתך ליבואנים ישראלים המתמודדים עם אתגרים אלו?
עו״ד רבינוביץ׳: ״הישארו מעודכנים ויוזמים. הנוף הרגולטורי הוא מורכב ומשתנה ללא הרף. בצעו בדיקת נאותות יסודית על שרשרת האספקה, עדכנו הסכמי רכישה, שמרו על תיעוד מפורט והתעדכנו ברגולציות חדשות. שקלו להיעזר בייעוץ מקצועי כדי להתמודד ביעילות עם המורכבות הזו״.
כיצד חברות יכולות למצוא איזון בין ציות לתקנות ובין תחרותיות?
עו״ד רבינוביץ׳: ״זה מאתגר אך הכרחי. חברות שמשקיעות בהבנה והתאמה לתקנות הללו מגלות לעיתים קרובות שהן ממוקמות טוב יותר לטווח הארוך. ציות יכול להוות יתרון תחרותי, המשדר אמינות ואחריות ללקוחות ולשותפים. כמו כן, חברות צריכות לשאוף ליהנות מכל ניכוי חוקי ממכסים המגיעים להן״.
חברת GT היא פירמת עורכי דין בינלאומית, עם 48 סניפים בארה״ב, אירופה, אסיה, אמריקה הלטינית והמזרח התיכון, כולל משרד עם פעילות משמעותית בתל אביב המספק שירותים משפטיים לחברות ישראליות הפועלות בזירה הבינלאומית.